Често задавани въпроси

Какво представлява клиентската карта Спринт?

Отговор:

Клиентската карта Спринт е част от Програмата за лоялност на Оператора. Всеки път, когато заплатите в срок своята сметка за услугата/ите, получава 1 (една) бонус точка. Тези точки Ви дават възможност да получите допълнителни отстъпки, участие в бонус програми и промоции.

Как мога да получа своята карта?

Отговор:

Когато заплащате услугата си за текущия месец, трябва да попълните регистрационен формуляр и веднага можете да получите от нашият служител Вашата карта и ще може да я използвате за натрупване на бонус точки.

Какво мога да направя, ако има натрупани 10 (десет) бонус точки?

Отговор:

Ако разполагате с 10 бонус точки, можете да си заявите напълно безплатно допълнителна услуга, напр. НВО за 1 месец и ще Ви останат 7 (седем) бонус точки. Можете да заявите друг пакет, напр. HD и ще Ви останат 5 (пет) бонус точки. Можете да изчакате и да съберете 18 (осемнадесет) бонус точки и да получите един месец безплатно ТВ услуга.

Ако заплатя НВО пакетът получавам ли бонус точка?

Отговор:

В Програмата за лоялност участват основните услуги: ТВ и Интернет, които носят бонус точки. Допълнителните пакети НВО, HD и 18+, не носят бонус точки, но могат да бъдат заявявани с натрупаните точки.

Как мога да разбера колко натрупани точки имам до момента?

Отговор:

Информация за натрупаните точки може да се получи от квитанцията, която клиентът получава на касите при извършено плащане или на място в офисите на Оператора.

Може ли клиентската карта да служи за идентификацията ми като клиент на Спринт?

Отговор:

Да, може. Когато нашите служители прочетат Вашата карта, на екран излиза адресът и услугите, които ползвате. В този случай не е необходимо да си казвате адресът или телефона, за да Ви идентифицират.

Какво да направя, ако изгубя или повредя картата си?

Отговор:

Необходимо е да се обадите в някои от нашите офиси, за да бъде блокирана картата Ви и да Ви издадат нова.

Имате ли право да събирате и записвате личните ми данни?

Отговор:

Спринт е регистриран като администратор на лични данни в Комисията за защита на личните данни. Предоставената ни информация е поверителна и се използва единствено за нуждите на програмата за лоялност.